Maxbimmer BMW Klub Wrocław Maxbimmer BMW Klub - Forum
Samochody BMW serii 1, serii 2, serii 3, serii 5,serii 6 serii 7 e-30 e-36 e-46 e90 x-3 x-5 z-3 z-4 i inne...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  Regulamin forumRegulamin  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumGaleria BMW  Chat

Uwaga! To stara wersja forum.
Działa w trybie tylko do odczytu.
Na nowe forum zapraszamy tutaj:
Forum BMW

Poprzedni temat :: Następny temat
2.5 TDS dobry czy nie?
Autor Wiadomość
Simon 
Simon

Mój samochód:: Bmw 318i E-30
Wysłany: 11 Grudzień 09, 20:39   2.5 TDS dobry czy nie?

Czy ten silnik naprawdę tak się psuje, chce kupić 525TDS'a lata 94-96? :?:
Ostatnio zmieniony przez Simon 11 Grudzień 09, 20:55, w całości zmieniany 2 razy  

Tomaszeks_88 

Mój samochód:: BMW E30 1.8i
Wysłany: 11 Grudzień 09, 22:33   

Hehehe...... Hmm co osoba inna opinia temat typu ile pali BMW pytanie_bmw pytanie_bmw Ja powiem tak pewnie bys chcial tanio jezdzic piatka wiec polecam Ci R6 M50 z dobra sekwencja i bedziesz tanio jezdzic <bmw_1> 5.25i
Jak Diesel od BMW to te comon reail 3.0D ale to juz E46 E38 E39 <bmw_1>

DUCHU 77 
DUCHU

Mój samochód:: CHWILOWO bez BEEM
Wysłany: 12 Grudzień 09, 00:08   

ja miałem osobiście dwa TDS-y i już żadnego nie chcę jak już to 530d

http://www.forum.maxbimme...omat-vt9571.htm
JEDYNA SŁUSZNA MARKA BMW

AWV 

Mój samochód:: e36 Coupe
Wysłany: 12 Grudzień 09, 07:36   

Siema Simon , ja miałem TDS-a i byłem bardzo zadowolony z niego. Mało palił i fajnie się zbierał - ale w budzie e36. Do e34 ten silnik może być trochę za mały.
Co do wadliwości to wszystko zależy od poprzednich właścicieli i aktualnego stanu auta (motoru). Jeśli znajdziesz zadbany silnik 2.5 TDS to raczej narzekać nie będziesz na jego awaryjność :) Ale jak pisałem wcześniej, do e34 to będzie trochę mało - chyba że mówimy o aucie od punktu A do B gdzie Vmax nie jest istotny :P

Importer 

Mój samochód:: E-34 525 TDS, E-36 320i
Wysłany: 12 Grudzień 09, 13:35   

Tak jak pisal AWV, wszystko zalezy od stanu silnika. Swojego TDS-a kupilem, gdy mial 312tys km, w ciagu 1,5 roku zrobilem nim 60 tys i nic zlego sie nie dzieje (oby tak dalej!) Na wolnych obrotach, zwlaszcza przy wlaczonych swiatlach, troche faluje, ale przez 60 tys nic sie nie zmienia, nie pogarsza. Raczej nie jest to auto, ktorym mozna poszalec, ale nie jest tez takie slabe. Ciagam nim czasami lawete i nawet wtedy dosyc sobie radzi. Spalanie 7-7,5, a jezdze okolo 120-140km/h, z laweta srednio 10l/100km przy predkosci 100-120km/h. Ogolnie daje glos na +.

lucas81 

Mój samochód:: 525 TDS e-34 + Warszawa 224
Wysłany: 19 Grudzień 09, 21:15   

mój TDSik sprawuje sie bez zarzutu, jezdze nim od 4 lat przejechalem nim jakies 60 000km i poza filtrami olejem i świecami nic nie robiłem, średnie spalanie to 7,3l (średnia z 60 000km wg. komputera pokładowego).
Mój głos także na +

Nazar 
Nazar

Mój samochód:: Bmw E36 325tds
Wysłany: 20 Grudzień 09, 10:34   

Hej.Nieda sie ukryc ze ten silnik do nowinek technicznych juz nie nalezy:) Ja mam go w E36 i nie narzekam.Odkąd go mam a kilka latek minelo i przez jakies rok furał pod szyldem Taxi:) nic w nim nie robilem. Ale tak jak napisali koledzy-wszystko zalezy od poprzednich wlascicieli. Moj kumpel mial e-34 w kombi w TDS-ie i sprzedal ja jak miala 664000km przejechanie i autko chodzilo dobrze bez zadnych remontow itp. Proponowalbym przy ogledzinach zorientowac sie na jakim oleju jezdzi autko , czy niema w filtrze powietrza oleju( czy niema przedmuchow ) i proponuje" podotykac " pompe paliwa ta przy silniku czy nie jest mokra z ropy bo to chyba najbardziej wrazliwa czesc tego silnika. Pozatym silnik jak niebyl przegrzany to moim zdaniem nie do zajechania.Co do spalania to zdania sa podzielone-mi w automacie pali po miescie ok.10 L ale w monualu kumplowi 8 L . Na trasie przy 90-120km/h idzie zejsc do 6 litrow. Najbardziej smieszy mnie fakt ze ogolnie "inni" jadą ten silnik wlasnie za spalanie ze BMW z TDS-em to smok..A wlasnie przywiozlem Audi A-6 2,5 TDI rok 2000. z motorem 184KM w automacie i te auto pali po miescie 11-12 L przy normalniej jezdzie:) i gdzie ta ekonomia??:) Panowie to silniki na 6 garkach i musi swoje spalic.Jak ktos szuka oszczednosci to (nie przeklinac mnie tu teraz:) ) albo jakis 1,9tdi sobie mozna kupic.Albo jak ktos ma duzo kasy to nowsze modele BMW z 1,8 albo 2,0D .Ogolnie sumujac TDS jest na łancuchu i to mysle ze plus,druga sprawa-rzędowka wiec zawsze mniejsze koszty konkretnych napraw,remontow niz w silniku -V.A osiagi.....wystarczajace-moje e36 w automacie z reka na sercu 210km/h na A4...Pozdrawiam...

[ Dodano: 20 Grudzień 09, 10:35 ]
Hej.Nieda sie ukryc ze ten silnik do nowinek technicznych juz nie nalezy:) Ja mam go w E36 i nie narzekam.Odkąd go mam a kilka latek minelo i przez jakies rok furał pod szyldem Taxi:) nic w nim nie robilem. Ale tak jak napisali koledzy-wszystko zalezy od poprzednich wlascicieli. Moj kumpel mial e-34 w kombi w TDS-ie i sprzedal ja jak miala 664000km przejechanie i autko chodzilo dobrze bez zadnych remontow itp. Proponowalbym przy ogledzinach zorientowac sie na jakim oleju jezdzi autko , czy niema w filtrze powietrza oleju( czy niema przedmuchow ) i proponuje" podotykac " pompe paliwa ta przy silniku czy nie jest mokra z ropy bo to chyba najbardziej wrazliwa czesc tego silnika. Pozatym silnik jak niebyl przegrzany to moim zdaniem nie do zajechania.Co do spalania to zdania sa podzielone-mi w automacie pali po miescie ok.10 L ale w monualu kumplowi 8 L . Na trasie przy 90-120km/h idzie zejsc do 6 litrow. Najbardziej smieszy mnie fakt ze ogolnie "inni" jadą ten silnik wlasnie za spalanie ze BMW z TDS-em to smok..A wlasnie przywiozlem Audi A-6 2,5 TDI rok 2000. z motorem 184KM w automacie i te auto pali po miescie 11-12 L przy normalniej jezdzie:) i gdzie ta ekonomia??:) Panowie to silniki na 6 garkach i musi swoje spalic.Jak ktos szuka oszczednosci to (nie przeklinac mnie tu teraz:) ) albo jakis 1,9tdi sobie mozna kupic.Albo jak ktos ma duzo kasy to nowsze modele BMW z 1,8 albo 2,0D .Ogolnie sumujac TDS jest na łancuchu i to mysle ze plus,druga sprawa-rzędowka wiec zawsze mniejsze koszty konkretnych napraw,remontow niz w silniku -V.A osiagi.....wystarczajace-moje e36 w automacie z reka na sercu 210km/h na A4...Pozdrawiam...

DUCHU 77 
DUCHU

Mój samochód:: CHWILOWO bez BEEM
Wysłany: 20 Grudzień 09, 12:48   

lucas81 napisał/a:
mój TDSik sprawuje sie bez zarzutu, jezdze nim od 4 lat przejechalem nim jakies 60 000km i poza filtrami olejem i świecami nic nie robiłem, średnie spalanie to 7,3l (średnia z 60 000km wg. komputera pokładowego).
Mój głos także na +

nie no te spalanie to chyba kolega przesadził, chyba ze cały czas z górki jazda i na wolnych obrotach, panowie w mieście trzeba liczyć od 10L w górę :wink:
mój po wielu regulacjach, naprawie pompy wtryskowej ,wymianie wtrysków itp. potrafił w mieście i 15 litrów wciągnąć :cry:

http://www.forum.maxbimme...omat-vt9571.htm
JEDYNA SŁUSZNA MARKA BMW
Ostatnio zmieniony przez DUCHU 77 20 Grudzień 09, 12:51, w całości zmieniany 1 raz  

Nazar 
Nazar

Mój samochód:: Bmw E36 325tds
Wysłany: 20 Grudzień 09, 13:45   

nie no te spalanie to chyba kolega przesadził, chyba ze cały czas z górki jazda i na wolnych obrotach, panowie w mieście trzeba liczyć od 10L w górę :wink:
mój po wielu regulacjach, naprawie pompy wtryskowej ,wymianie wtrysków itp. potrafił w mieście i 15 litrów wciągnąć :cry: [/quote]

Jasne za 15L da sie wyciagnac.Wszystko zalezy czy ktos jezdzi delikatnie czy na hołowczyca,ale przy normalnej jezdzie w monualu miedzy 9-10 litrow w 5 powinienes sie zmiescic.Wszystko tez zalezy od jak kolega zauwazyl-pompy i wtryskow i owej ciezkosci nogi.Ale zgadzam sie ze w 5-tce niema co liczyc na miastowe spalanie rzedu 7-8 litrow-to spalanie zarezerwowane dla 4-cylindrowek.Nie wymagajcie cudow bo TDS to juz stary silnik a 6 garow jak napisalem swoje wypic musi.Ale i tak niema zle:) Slyszalem juz na forum o przypadkach gdzie ktos opisywal ze pali mu 17-18 litrow.Zastanawiam sie czy ma przebity bak albo powrot skierowany na ziemie:) bo to juz przegiecie.Ale jak spali do 11L to bym sie nie przejmowal.Cos za cos....

lucas81 

Mój samochód:: 525 TDS e-34 + Warszawa 224
Wysłany: 21 Grudzień 09, 00:14   

DUCHU 77 napisał/a:
lucas81 napisał/a:
Mój głos także na +

mój po wielu regulacjach, naprawie pompy wtryskowej ,wymianie wtrysków itp. potrafił w mieście i 15 litrów wciągnąć :cry:

Kolego tutaj nie ma żadnej przesady, oczywiście nie mówimy tutaj o jeździe tylko i wyłącznie w cyklu miejskim, bo jeżdżę także na trasach. Generalnie jeśli już mówimy o spalaniu to jeżdżąc tylko i wyłacznie po mieście i w warunkach zimowych spalanie sięga 9,5l oczywiście auto nie jest katowane, ale też nie jest to szczyt ekonomicznej jazdy.
Skrzynia manual, na liczniku 255 tyś. km.

Predator 
Predator

Mój samochód:: BMW 735iA E32 1991r bez LPG
Wysłany: 21 Grudzień 09, 15:21   

Silnik dobry, dość dynamiczny jak na diesla ale ma jedna wadę a mianowicie pompę, wiec jak chcesz tds-a to licz się z wydatkiem na to ustrojstwo a poza tym to lejesz i jedziesz.

Zobacz moje auta http://www.forum.maxbimme...-e32-vt9420.htm

POMOC DROGOWA 24h 604 478 587

CZĘŚCI DO E34 525tds

Odpowiedz do tematu