Mój samochód:: E36 coupe M'Technik
Wysłany: 31 Sierpień 07, 21:08
Mam ukryte funkcje komputera E36 jak ktoś sobie rzeczy to prosze bardzo"
W celu włączenia funkcji należy nacisnąć równocześnie klawisze 1000 i 10.
1. Test komputera;
2. Aktualne spalanie (litrów / 100km);
3. Aktualne spalanie (litrów / godzinę);
4. Średnie spalanie (litrów / 100km);
5. Aktualny zasięg;
6. N / A;
7. Średnia ilość paliwa w zbiorniku (litry);
8. Aktualna prędkość;
9. Prąd „R” (prąd akumulatora)
10. Kraj / Język wyświetlanych funkcji (USA, Hiszpański, Niemiecki, Japoński, etc.);
11. Zegar AM / PM;
12. Średnia prędkość;
13. ETA;
14. Data systemu komputera;
15. Diagnostyka;
16. N / A;
17. Dane samochodu;
18. Zmiana sygnału alarmu;
19. Zablokować / Odblokować OBC;
20. Korekcja pojemności zbiornika;
21. Repetowane wszystkich błędów (oprócz Service Light)
Działanie poszczególnych funkcji zależy od daty produkcji, firmy i modelu danego komputera
BejcuśM3
smok
Mój samochód:: BMW 318 m43
Wysłany: 31 Sierpień 07, 23:52
Przepraszam ale czy w moim aucie tez sa jakies ukryte triki?e36,rok94,318 m43,wie ktos?i ewentualnie jak to sprawdzic?
Witam
Czy OBC w E34 ma podświetlany tylko wyświetlacz czy przyciski też? u mnie w nocy wyświetlacz widać normalnie, nawet ma fotokomórke i reguluje intensywność podświetlania, niestety przycisków nie widać. Czy tak ma być czy padła żarówka?
Pozdrawiam
_________________ SNOWBOARDY NOWE I UŻYWANE W NAJLEPSZYCH CENACH
_________________ .:B:.:M:.:W:. było 320i | 328iA | 325 TDS | 323 TI | jest 320i
Ostatnio zmieniony przez AWV 5 Marzec 08, 02:10, w całości zmieniany 1 raz
elmo0104
Mój samochód:: 325i coupe tylko automat
Wiek: 26 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 107 Skąd: Zduńska Wola
Wysłany: 9 Marzec 08, 23:42
Panowie extra te ukryte funkcje ale powiedzcie mi czemu pokazuje mi usterke obwodu świateł hamowania jak mam obydwa "stopy" żarówki o jakichs innych paramtrach czy jak?
czekamy na objaśnienia innych funkcji od kolegi AWV (u mnie wskazuje wg jego informacji)
_________________ power is nothing without controll
Mój samochód:: BMW E36 316i
Wysłany: 28 Marzec 08, 12:51
co masz na myśli pisząc " o kompletnym OBC do podmianki ", tylko jeszcze jedna kwestia w moim BC jest jedno złącze i OBC są dwa, i teraz co i jak załączyć ?? czy masz może jakąś instrukcje co i jak ze sobą połączyć ??
pozdrawiam
BMW to radość z jazdy, bo lepsze od BMW jest tylko inne BMW !!!!!!!
_________________ BMW E36 316i
BMW to radość z jazdy, bo lepsze od BMW jest tylko inne BMW !!!!!!
Mój samochód:: BMW E36 316i
Wysłany: 28 Marzec 08, 13:48
THNX !!!!!!!!!!!!!!!!!!
pozdrawiam
_________________ BMW E36 316i
elmo0104
Wysłany: 28 Marzec 08, 16:09
hm czyli auta powyzej 1994 roku teoretycznie maja mozliwosc takiej przerobki a do 1994 niekoniecznie? Ja mam z grudnia 1994, to jak mozna u mnie przerobić OBC z 11 na 18?
Mój samochód:: e36 Coupe
Wysłany: 3 Kwiecień 08, 03:17
Chłopaki z tego co ja wiem (sam chciałem kiedyś tak zrobić) to oczywiście jest to jak najbardziej możliwe tylko trzeba :
-wypruć całe kable ze starego OBC i w to miejsce dać nowe (więcej kabli o rozniecę OBC - przyciski)
Jak wiadomo każdy jeden kabelek to jedna funkcja w kompie czyli np kabelek od "błędu świateł cofania" jest pociągnięty od tych świateł do OBC
Zmierzam do tego że taka zmiana kompa jest dość kosztowna (bądź czasochłonna) i trudna.
Co do kompów mniejszych to chyba 9 klawiszy pasuje na zegarek (wyjście) ale nie każde gdyż po 94 roku zmieniano końcówkę wtyku z "jednego małego" na kostkę.
Do OBC więcej jak 11klawiszy (sam mam taką) potrzebne są 2 kostki wtyku (czyli prucie instalacjo do OBC i ciągnięcie jej na nowo ze zwiększeniem ilości kabli i rozdzieleniem na 2 kostki).
Mogę się mylić więc nie ręczę za to (wiem to od elektryka - źródło nie 100%)
Pozdro
_________________ .:B:.:M:.:W:. było 320i | 328iA | 325 TDS | 323 TI | jest 320i
Ostatnio zmieniony przez AWV 3 Kwiecień 08, 20:20, w całości zmieniany 1 raz
elmo0104
Wysłany: 3 Kwiecień 08, 19:39
Kosa podał dwa linki do opisu takiej przeróbki (ciagnięcie kabli, "dosztukowanie" kostki etc.) nie wygląda na jakieś specjalnie trudne wyzwanie. No ale nic fajnie ze ktos tego dokonał i mu to działa (pan anglojęzyczny z tego opisu)
Mój samochód:: e36 Coupe
Wysłany: 3 Kwiecień 08, 20:16
Jak pisałem ten elektryk co mi to mówił nie jest dla mnie 100% dobrym źródłem ...
Życzę powodzonka z przeróbką i mam nadzieję że jak to już zrobisz opiszesz nam co i jak
[ Dodano: 20 Kwiecień 08, 23:21 ]
Mam teraz zwykły OBC z 9 klawiszami (mały ekran) ktoś coś wie czy są tam jakieś ukryte funkcje ? (poza zegarkiem i datą )
19 to jedna rzecz, ale pozniej trzeba wpisac cyfre, ktora jest suma miesiaca i godziny (czyli np 16.08 - to wpisujemy 24..)
[ Dodano: 16 Sierpień 08, 20:02 ]
a czy ktos sie orientuje, czy mozna tak ustawic OBC, zeby np jedna lub dwie z tych ukrytych funkcji, wystepowala jako nie ukryta? czyli np jak wciskam migacze i zmienia mi sie po kolei funkcja 1. srednie spalania, 2. temp zewnetrzna itd, czy mozna zrobic, zeby nastepne bylo jedno z ukrytych funkcji, czyli np. chwilowe spalanie?
mozesz zaprogramowac co ma sie w jakiwj kolejnosci wyswietlac, w e34 jest tak ze jak przytrzymasz wcisnieta manetke pokaze sie - 1)........, naciszkasz na BC po kolei co ma sie wyswietlac (temp, verb1, uhr, data w jakiej chcesz kolejnosci) i na koncu potwierdzasz nie wiem czy masz s/r na BC
wiem, zrobilem juz tak, ze ustawilem srednie spalanie, ile zostalo mi km na baku oraz temp zewnetrzna - ale sa to funkcje podstawowe. ja sie zastanawiam czy da rade, zeby ustawic tam tez te funkcje ukryte, zeby sie pokazywaly jak tylko bede wciskal od kierunkowskazow..
Kurcze, caly czas sie zastanawiam. Myslicie, ze alarm zeswirowal, ze np cos zle powciskiwalem z tymi ukrytymi funkcjami?
Mój samochód:: Bmw e36 320i vanos
Wysłany: 23 Sierpień 08, 20:32
mam jeszcze jakies funkcje w swoim obc 11 klawiszowym z funkcja check kontrol poza pierwszymi piecioma! godz data itd?? szłyszalem cos o tej '19' ale u mnie po zatwierdzeniu tej cyfry gasnie ekran! moze ktos sie orientuje co i jak??
ale o co chodzi z tymi cyframi jak ja mam podpisany kazdy klawisz po niemiecku i nie kumam wszystkiego ma ktos rozpiske co do czego sluzy??min codzi mi o dolne przyciski jest tam limit i kilka innych.
Koledzy, a powiedzcie mi, bo szukałem i znaleźć nie moglem, kolega ma mały mały OBC w E36, w sobotę przysiadła mu bateria i od tamtego momentu pokazuje mu temperaturę -37stopni. Czy coś padło, czy tylko to kwestia ustawienia. Jeżeli tak, to jak to ustawić. Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum