Maxbimmer BMW Klub Wrocław Maxbimmer BMW Klub - Forum
Samochody BMW serii 1, serii 2, serii 3, serii 5,serii 6 serii 7 e-30 e-36 e-46 e90 x-3 x-5 z-3 z-4 i inne...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  Regulamin forumRegulamin  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumGaleria BMW  Chat

Uwaga! To stara wersja forum.
Działa w trybie tylko do odczytu.
Na nowe forum zapraszamy tutaj:
Forum BMW

Poprzedni temat :: Następny temat
[E30] wybuchy gazu
Autor Wiadomość
DIEGO E30 
Trza działać

Mój samochód:: E30(wciąż 1.8)
Wysłany: 29 Grudzień 08, 13:33   [E30] wybuchy gazu

Witam kolegów gaziarzy :) Wiecie co moze byc przyczyna częstych wybuchów gazu?Co prawda mam zwykła instalke bez kompa ,ale nigdy nie zdarzały mi sie te wybuchy.Teraz mam mały problem z prądem w aucie i jestem w trakcie likwidacji usterki i zastanawiam sie czy strzały wiąża się z niesprawną elektryką.Gaz wybucha w trakcie jazdy.Równo dwa lata temu wymieniłem świece, kable , a dzisiaj kupiłem palec bo mój jest złamany ;]

Pozdrawiam

E34-Patryk 
Klubowicz

Mój samochód:: Było E34, E36 2.0i,jest 2.5TDI A6
Wysłany: 29 Grudzień 08, 15:09   

Dwa lata temu? To troszkę dawno. Nie wiem ile jeździsz rocznie,ale same świece powinieneś zmienić choćby ze starości(2 lata). Przewody,filtry,palec,kopułka,to musi być w dobrym stanie. Te części mają wpływ i na strzały i na spalanie,moc,itd.

dzidzius2 

Mój samochód:: było e30 m10b18 jest e34 m50b25
Wysłany: 29 Grudzień 08, 15:10   

przede wszystkim sprawna elektryka (świece, kable, kopułka i palec) potem ewentualnie regulacja gazu lub zapłonu
http://www.forum.maxbimme...t9728.htm#78043

DIEGO E30 
Trza działać

Wysłany: 29 Grudzień 08, 16:08   

E34-Patryk napisał/a:
Nie wiem ile jeździsz rocznie

W te dwa lata zrobiłem równo 20 tys km.
Kable chyba moga zostać, czy trzeba co rok je zmieniac?

Brodeer 

Mój samochód:: E36 Coupe
Wysłany: 29 Grudzień 08, 16:10   

podjedz na regulacje, moze za uboga mieszanka, jak to nie pomoze to pozostaje blos.

Mordulec 
Klubowicz
z chińskiej bajki

Mój samochód:: E30
Wysłany: 29 Grudzień 08, 16:38   

Doprowadz elektryke do ładu i jak cos to podjedz na regulacje w VW mam gaz
chyba 2giej generacji i odpowiednio na zime i na lato trzeba go troche skorygowac
bo jak wiadomo gaz jest w innej proporcji (ilosc propanu / butanu ) sprzedawany w zimie a
inny w lecie u mnie to pomaga i strzały sa sporadyczne a co do samych swieczek to akurat
w VW wymieniam srednio co 30-35tys i jest gitara :wink:
Wykrec swieczki i jesli nie sa mokre to ja bym ich na pałe nie zmieniał :wink:
Wydaje mi sie ze drobna korekta na mikserze gazowym i bedzie spoko bmw_beer
Ostatnio zmieniony przez Mordulec 29 Grudzień 08, 16:38, w całości zmieniany 1 raz  

DIEGO E30 
Trza działać

Wysłany: 29 Grudzień 08, 17:02   

Mordulec napisał/a:
Wydaje mi sie ze drobna korekta na mikserze gazowym i bedzie spoko

No to jutro jade do gaziarza.Dziwi mnie jeszcze jedna rzecz , na zimnym silniku na gazie jest cos takiego(wolne obroty) łyt łyt łyt łyt, a jak sie rozgrzeje jest ok.W mikserze sam se moge ciut odkręciś śrubke i to zniknie prawdopodobnie,ale wtedy rozstroje całkowicie gaz i wogóle bedzie lipa.

Na dzien dzisiejszy zaraz ide wymienic palec w kopułce ,sprawdze swiece ewentualnie podmienie stary komplet , zmierze kable domowym sposobem.

Tak wogóle mam usterke w elektryce.Przed chwilą byłem zmierzyc napięcie ładowania i wynosi na zaciskach aku na wolnych obrotach 14,44 V czyli w normie.Mrygają mi kontrolki na zegarach, kurna co sie dzieje.

Jutro odwiedze tych gaziarzy.
Mordulec napisał/a:
podjedz na regulacje w VW

co to jest to VW? Bo coś nie trybie :lol:

[ Dodano: 29 Grudzień 08, 17:03 ]
miałeś Volkswagena?

Mordulec 
Klubowicz
z chińskiej bajki

Wysłany: 29 Grudzień 08, 17:36   

Cytat:
Jutro odwiedze tych gaziarzy. Mordulec napisał/a:
podjedz na regulacje w VW

co to jest to VW? Bo coś nie trybie

[ Dodano: 29 Grudzień 08, 17:03 ]
miałeś Volkswagena?

W mojej wypowiedzi zabrakło przecinka/kropki :drunk: {pojedz na regulacje . W VW..}

A VW cały czas mam :wink:

DIEGO E30 
Trza działać

Wysłany: 29 Grudzień 08, 17:45   

Mordulec napisał/a:

W mojej wypowiedzi zabrakło przecinka/kropki {pojedz na regulacje . W VW..}

A VW cały czas mam

No to wszystko jasne :) Czytałem teraz o Blosie , chyba trza bedzie sie skusić.Na allegro stoją po 280 zl.Mozliwe ,że spadnie spalanie no i brak zwężek, hmmmm

beryl 

Mój samochód:: 2x1,8 E30
Wysłany: 29 Grudzień 08, 19:18   

DIEGO E30 napisał/a:
Mozliwe ,że spadnie spalanie

nie spadnie, blos ma to do siebie, że trochę więcej łyka gazu.
E34-Patryk napisał/a:
Przewody,filtry,palec,kopułka,to musi być w dobrym stanie

nawet na benzynie to musi być dobre. U mnie są jakieś stare świece, przewody stare beru, chyba jeszcze oryginalne (przebicia to mają takie, że świecą w ciemności) i nie mam od samego początku żadnych strzałów. Z drugiej strony znam takich co w kółko wymieniają świece, przewody itp. i napieprza im gaz co chwila. Moim zdaniem to :
Brodeer napisał/a:
podjedz na regulacje, moze za uboga mieszanka

W jednej berci mam autronica al700, w drugiej blosa i powiem, że na autronicu chodzi lepiej i mniej pali, ale możliwe, że to sprawność silnika inna w jednym i drugim.

DIEGO E30 
Trza działać

Wysłany: 29 Grudzień 08, 19:45   

beryl napisał/a:
nie spadnie, blos ma to do siebie, że trochę więcej łyka gazu.

czytałem tu i tam , jedni piszą ,że deczko obniża sie spalanie , a jedni ,ze ciut wzrasta.Akurat napisałem ,ze moze spadnie :)

Co do wybuchów pojawiły sie nagle.Pierwszy niedawno po zatankowaniu całej butli gazu na stacji LUKOIL(ruska), poprostu cena mnie zwabiła.Po przejechaniu około 30 km zaczęły się jaja.Od tamtego momentu narazie raz byłem na orlenie(dolałem za 20 zl) jednak pierdy są nadal.Pozostaje regulacja plus małe naprawy o których wyzej wspomniałem.

Jutro napisze ,czy sie coś polepszyło.

[ Dodano: 30 Grudzień 08, 16:04 ]
Witam ponownie dzisiaj dobrałem się do kopułki ,a konkretnie do jej styków :) Jak widać na zdjęciu niżej styki są w fatalnym stanie.Foto ukazuje jeden styk ,ale reszta wygląda tak samo tylko,że zdjęcia są lipnej jakości i zamieściłem jedno zdjątko.Jestem w trakcie czyszczenia tych styków na lustro :lol: Zobacze co z tego wyjdzie bo jak narazie nie pali mi sie wydawać 135 zl.

kopuła.jpg
Plik ściągnięto 12 raz(y) 53,49 KB

Kresek 
Przyjaciel Klubu

Wysłany: 30 Grudzień 08, 20:46   

Z tego co widze to one sa duzo wzarte, wiec czysczenie chyba niewiele pomoze. A blos powinien ci zmniejszyc spalanie a raczej na pewno zmniejszy. ja jak zalozylem blosa do m40b16 spalanie spadlo o okolo 2-3 litry. Problem w blosie polega na tym ze jest on w pl sprzedawany z tzw. rurkami, ustalajacymi ilosc gazu w blosie, do silnikowo mocy od okolo 180km. Po zalozeniu jego mialo spasc spalanie a wzroslo. Dopiero po zalozeniu rurki, ktora tylko 1 gazownik u mnie chcial sprowadzic spalanie spadlo z ponad 13 do okolo 10-11.

DIEGO E30 
Trza działać

Wysłany: 30 Grudzień 08, 21:28   

Moja pali max 12 w mieście i okolo dychy w trasie.Wyczyściłem troche styki jednak dalej są troche ubabrane.Musiałbym jeszcze troche nad tym posiedziec ,ale nie bardzo sie da bo ten wżer wlazł głeboko w styk i musiałbym chyba szlifować na wylot, ale efekt jest widoczny.Nie wiem jak to teraz chodzi bo jeszcze nie założyłem, w piątek dokończe.

kopulka 1.jpg
Plik ściągnięto 12 raz(y) 55,44 KB

Danich 
E34

Mój samochód:: e34 3.5
Wysłany: 30 Grudzień 08, 21:52   

musze poszukać bo gdzieś miałem taką kopułke w dobrym stanie, jak coś dam znać

beryl 

Wysłany: 30 Grudzień 08, 22:28   

Tego nie ma co ratować. Nowa bremi na alledrogo 116 zł, palec 34 zł.

Cytat:
Dopiero po zalozeniu rurki, ktora tylko 1 gazownik u mnie chcial sprowadzic spalanie spadlo z ponad 13 do okolo 10-11.

Też czytałem, że są rózne slity A,B,C,D itp. Wiesz jaką kupiłeś?
Ostatnio zmieniony przez beryl 4 Styczeń 09, 20:14, w całości zmieniany 2 razy  

DIEGO E30 
Trza działać

Wysłany: 30 Grudzień 08, 23:14   

beryl napisał/a:
Tego nie ma co ratować. Nowa bremi na alledrogo 116 zł, palec 34 zł.

Prawda prawda ,ale ja narazie wsadze wyczyszczoną kopułkę i zobacze czy bedzie jakas róznica.

Narazie przełoże naprawy na rok 2009 :lol:

A wam życze wszystkiego dobrego , szcześcia , zdrowia (bo to najważniejsze) no i żeby wasze lale kulały sie jak nowe :D

Dzieki za porady no i wogóle :)

Pozdrawiam do zobaczenia w 2009

[ Dodano: 2 Styczeń 09, 20:51 ]
Witam ponownie w 2009 :) Niestety nie udało mi sie uporac z problemem.Napisze po krótce co zdziałałem.Wyczyszczoną kopułke wsadziłem i nie było zadnej reakcji w trakcie kręcenia, pojechałem dzis na szrot i wychandlowałem drugą w niezłym stanie wizualnym za 30 zl(patrz zdjęcie).Po jej zainstalowaniu równiez nie ma reakcji prawie zadnej.Tyle tylko ,że silnik czasem zaskoczy i trzyma 400-500 obrotów i , a dodawanie gazu nic nie daje.Na gazie i na benzynie jest tak samo.W końcu zalałem swiece , dwa razy czyściłem i i jest troche lepiej poprostu silnik częsciej zaskakuje ,ale chodzi jakby nie wiem na dwóch garach :? Narazie doszedłem do wniosku ,że slinik jest na maksa zalany i zostawiłem w spokoju.Teraz ładuje sie aku bo padł i mam nadzieje ,że do jutra sparuje paliwo i bedzie ok.

Jak narazie zaczynam sie coraz bardziej wkurzac :x

Mam prosbe do posiadaczy m40 tek.Potrzebuje fotke kabli zapłonowych jak one są popodłączane ze swiecami i kopułką.Co prawda oznaczyłem sobie jak to ma być,ale z nerwów juz sam nie wiem.

Beryl Ty masz m40 stki, pomozesz mi z tymi fotkami? :D

[ Dodano: 3 Styczeń 09, 19:11 ]
Panowie po problemie samochód normalnie zapala.Wybuchu narazie nie było co znaczy ze była kopułka juz mocno wytarta.I tak pojade do gaziarzy dla pewnosci.Na koniec nie omieszkałem pomotac kabli :lol: ,ale juz jest ok.

Dziekuję Wam za pomoc

Obraz 032.jpg
Plik ściągnięto 10 raz(y) 45,85 KB

Kresek 
Przyjaciel Klubu

Wysłany: 4 Styczeń 09, 19:40   

beryl napisał/a:
Też czytałem, że są rózne slity A,B,C,D itp. Wież jaką kupiłeś?

Nie wiem ktora to byla ale na pewno najmniejsza

DIEGO E30 
Trza działać

Wysłany: 9 Marzec 09, 18:18   

Witam chciałbym ponownie rozpocząć dyskusje na temat wybuchów spowodowanych zanikaniem prądu.Streszcze co wymieniłem:

1.Cewka
2.Czujnik stukowy
3.Swiece(ngk-nowe)
4.Klemy w aku zakonserwowane
5.Kopułka(używka ze szrotu-patrz zdjęcie)
6.Regulator napięcia
7.Czujnik położenia wału(uzywka)

Kabli narazie nie zmieniałem.Wyrzuciłem odcięcie zapłonu od alarmu bo padło podejrzenie,ze to to nawala.

Dalej mam szarpnięcia jak jade i od czasu do czasu wybuch gazu.
Dodam ,że przełącznik/centralka gaz-benzyna obeszedłem zwykłym kabelkiem i dalej szarpie.Zastanawiam się nad stacyjką ,ale wymieniac w ciemno to mi sie narazie nie śpieszy.

Co sie kurna dzieje, na benzynie te same jaja :?

Danich 
E34

Wysłany: 9 Marzec 09, 19:04   

DIEGO E30,
wiec moje zdanie jest takie: strzały głownie są od ukł. zapłonowego jeżeli masz do wymiany jeszcze przewody to je wymień tylko nie na jakieś Janmory czy Sentechy zmień na coś mądrego
myśle że u ciebie nie dzieje się nic z zanikaniem pradu
tzn. z tego co pamietam zawsze przed strzałem w kolektor jest takie zjawisko jak by prad zanikał a w praktyce ono nie wystepuje-jest taka gwałtowne zmulenie i strzał, tak jest u ciebie?

DIEGO E30 
Trza działać

Wysłany: 9 Marzec 09, 19:08   

Danich napisał/a:
gwałtowne zmulenie i strzał, tak jest u ciebie?

tak

Danich 
E34

Wysłany: 9 Marzec 09, 19:12   

DIEGO E30,
czyli to pewnie normalne wybuchy spowodowane ukł. zapłonowym a nie zanikiem prądu :)

PiterOKL 
E30 320i

Mój samochód:: Bmw 320i
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 9 Marzec 09, 19:53   

powiem Wam ze u mnie prymitywnie ale skutrecznie zostal rozwiazany problem z wybuchami gazu (bo w ciagu 6 miesiecy strzelil mi 4 razy - duzo,malo?). przewód idący od krokowca do kolektora ma kolanko z frezem prawda? u mnie poprzedni wlasciciel ''zjechal'' frez i jest to w miare luzne. przy wybuchu gaz tamtedy wylatuje bo kolanko wysuwa sie z otworu. auto oczywiscie gaśnie wiec musze otworzyc maske, wsadzic to spowrotem na swoje miejsce, odpalam auto i chodzi bez problemu. wiem, ze to nie sposob na unikniecie wybuchow, ale przynajmniej ratuje przeplywomierz :wink:

Pit3er 

Mój samochód:: BMW E32 730i diamantschwarz metalic (bylo E36 318IS)
Wysłany: 10 Marzec 09, 10:10   

w mojej poprzedniej E36 też zrobiłem taki patent jak kolega pisze powyżej... uratowałem przepływkę kilka razy, teraz mam większy problem (patrz następnego posta- przeplywka poszła od 1 strzała) :(

DIEGO E30 
Trza działać

Wysłany: 8 Kwiecień 09, 09:34   

Witam ponownie w poniedziałek wymieniłem kostke w stacyjce i dalej lipa.Co najlepsze szarpnięcia podczas jazdy występują tylko podczas skręcania w prawo , a było ich juz chyba z milion i występują tylko podczas skretu w prawo ani razu nie zdarzyło sie to w lewo.

Szczerze to nie wiem co dalej robic , zastanawiam sie czy to wina prądu czy tez moze dyfra bo jak skręcam w prawo to wtedy prawe koło jest odciążone i moze cos sie pieprzy w moście.Poprostu rozważam kazdą opcje.

Moze ktoś z Was ma jeszcze jakiś pomysł?

polowa 

Mój samochód:: BMW 525TDS E39
Wysłany: 8 Kwiecień 09, 14:54   

siemka, ja miałem cos takiego tylko objawy były nieco inne a mianowicie:
-strzały gazu>>>wymieniłem kable i OK:):):)

-falowanie na obrotach
-straszne zamuły po dodaniu gazu >>>>wymieniłem silnik krokowy OK
-szarpanie

nie gwarantuje ze to bedzie to samo, ale moze
POZDRO

DIEGO E30 
Trza działać

Wysłany: 8 Kwiecień 09, 16:28   

Tylko ,że umnie podczas jazdy potrafi na cwierc sekundy szarpnąc i wtedy pojawia sie niezawsze ale sie pojawia wybuch

E34-Patryk 
Klubowicz

Mój samochód:: Było E34, E36 2.0i,jest 2.5TDI A6
Wysłany: 10 Kwiecień 09, 08:04   

Napiszę jeszcze raz,że stawiam na przewody WN.

DIEGO E30 
Trza działać

Wysłany: 10 Kwiecień 09, 08:21   

Patryk to co sie dzieje z moim autem raczej nie jest związane z jakmis swiecami , kopułkami ,przewodami.Szkoda ,że nie mozecie sie tym przejechać bo nawet nie umiem tego opisac dokładnie.

Mam w garazu chyba dwa stare przewody to bede je podmieniał i sprawdze czy cos pomogło ,ale wątpie.

beryl 

Wysłany: 10 Kwiecień 09, 21:56   

DIEGO E30 napisał/a:
Co najlepsze szarpnięcia podczas jazdy występują tylko podczas skręcania w prawo , a było ich juz chyba z milion i występują tylko podczas skretu w prawo ani razu nie zdarzyło sie to w lewo

Trzeba by zastanowić się dlaczego? A może parownik jest źle usytuowany np. podczas skrętu w prawo membrana wychyla się za bardzo i zubaża mieszankę i bum. Ciężko coś doradzić, ale jak coś występuje regularnie przy jakimś konkretnym położeniu samochodu, to można znaleźć raczej przyczynę. Trzeba tylko szukać.

DIEGO E30 
Trza działać

Wysłany: 11 Kwiecień 09, 11:17   

beryl napisał/a:
Trzeba by zastanowić się dlaczego?

Ja naprawde juz nie wiem co to moze byc.Parownik raczej odpada poniewaz na benzynie jest podobnie.

[ Dodano: 2 Czerwiec 09, 23:06 ]
Usterka w końcu zlikwidowana winny okazał się przełącznik gaz-benzyna, który przy skręcie w prawo nie wiadomo czemu powodował szarpnięcia silnika.Masakra grubo ponad pół roku nie mogłem postawic diagnozy.

Odpowiedz do tematu