głośnik podłącza się do wzmacniacza (radia) + i - , a nie do akumulatora, do którego podłącza się sam wzmacniacz. Poczytaj trochę lektury: http://www.gdynia.mm.pl/~...ioFAQ01beta.pdf
Nie bede zakładał nowego tematu , podepne sie tutaj
Mam 4-kanałowy wzmacniacz , podpinam pod niego dwa głosniki mostkując go i moje pytanie jest nastepujace. Czy musze uzyc dwoch kabli RCA ? bo wzmacniacz ma 4 wyjscia na czincze czy po zmostkowaniu bedzie wystarczył tylko jeden przewód RCA ?
Mój samochód:: było e30 m10b18 jest e34 m50b25
Wysłany: 22 Styczeń 09, 15:46
ja miałem zmostkowany przewód RCA i ładnie grało ale miałem tak tylko chwilowo i nie wiadomo jak radio przyjmie takie mostkowanie przez dłurzszy okres pozdrawiam
Wysłany: 22 Styczeń 09, 16:15
masz 4 wejscia i 4 wyjscia jak podłonczysz 2 to na wyjsciu masz 2 a jak na wejsciu dasz 2 i zmostkujesz ( z jednego białego zrobisz 2 białe i z jednego czerwonego zrobisz 2 czerwone) to na wyjsciu masz 4 kanały
nie za wiele zrozumiałem z tego co napisałeś wiec wykonalem maly rysunek... i pytanie brzmi czy musze podpinac kable RCA do wszystkich czterech kanałów czy wystarczy tylko do dwóch ?
Wysłany: 22 Styczeń 09, 16:30
jeżeli tak chcesz podpiąć głosniki jak na rysunku to tak musisz podpiąć wszystkie 4 czincze tylko nie rozumiem po co to chcesz tak mostkować i czy wogule twój wzmacniacz nadaje się do takiego mostkowania
Nadaje sie do mostkowania, narazie nie sprawdzałem mocy na jednym kanale , może nie bedzie koniecznosci mostkowania. Pytałem z czystej ciekawosci dzieki
wszystkie cztery nadaja sie do mostkowania, ale teraz posprawdzałem moc głosnikow (jeden 100W RMS) a wzmacniacz na jednym kanale ma 90W więc wystarczy jeden kanał na jeden głośnik
Mój samochód:: BMW E36 M43B16 Compact
Wiek: 25 Dołączył: 02 Kwi 2007 Posty: 151 Skąd: Oława City
Wysłany: 22 Styczeń 09, 17:59
dzidzius2 napisał/a:
( z jednego białego zrobisz 2 białe i z jednego czerwonego zrobisz 2 czerwone)
Hmmm... Przyznam, że o mostkowaniu RCA nie słyszałem zbyt wiele. Mógłbyś przybliżyć jak dokładnie robiłeś z jednego dwa?
Chiro napisał/a:
wszystkie cztery nadaja sie do mostkowania, ale teraz posprawdzałem moc głosnikow (jeden 100W RMS) a wzmacniacz na jednym kanale ma 90W więc wystarczy jeden kanał na jeden głośnik
To dość konkretny ten wzmak Co to za model? I jakie głośniki? JBL GTO?
Jeżeli chciałbyś podpinać wszystkie 4 RCA, a masz tylko 2 wtyczki można też zawsze rozejrzeć się za przejściówką "1 in -> 2 out"
P.S. Przyjrzałem się swojemu wzmakowi - ma przełącznik 2/3/4 kanały - dlatego grał na 2 RCA
Głośniki to tak jak powiedziałeś JBL GTO 936e , a wzmacniacz to Magnat Classic 360.
Musze podpiąć te głośniki pod wzmachol, bo poprzedni właściciel wsadził je w półkę nie dość, że w rzeźnicki sposób to i bez żadnej logiki bo podpiął je pod radyjko, które za bardzo nie daje rady je uciągnąć. Radyjko już wsadziłem swoje, a teraz czas poprawić jakość i wykorzystać te głośniki
a nie z radyjkiem nie mam takiego problemu bo mam 6 gniazd
[ Dodano: 24 Styczeń 09, 23:08 ]
kurcze mam mały problem, na ściszonych głośnikach podczas jazdy słysze turbine ,a gdy auto stoi to lekki szum w tych głośnikach... jaka moze byc przyczyna ?
[ Dodano: 25 Styczeń 09, 14:55 ]
Problem rozwiązany przeciągnąłem kable w wiekszej odleglosci od akumulatora
Wysłany: 19 Kwiecień 09, 23:15 Instrukcja instalacj Wzmacniacza 4 kan z Mono i Stero
Przed podłączeniem czego kol wiek zapoznaj sie z instrukcja i konfiguracją swojego wzmacniacza!
Konfiguracja ta pozwala uzyskać bardzo dobry efekt oraz najwyższa moc (Zapoznaj się z instrukcją wzmacniacz- czy morza mostkować głośnik na końcówce mocy!)
To podobna ale zasilania sygnału - wystarczy tylko jeden sysnał audio "Mono" nie polaecam ale jak ktoś lubi?
Mozna kombinowac troszke z wejsciem RCA (filtry boty mostki itp...)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum