Maxbimmer BMW Klub Wrocław Maxbimmer BMW Klub - Forum
Samochody BMW serii 1, serii 2, serii 3, serii 5,serii 6 serii 7 e-30 e-36 e-46 e90 x-3 x-5 z-3 z-4 i inne...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  Regulamin forumRegulamin  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumGaleria BMW  Chat

Uwaga! To stara wersja forum.
Działa w trybie tylko do odczytu.
Na nowe forum zapraszamy tutaj:
Forum BMW

Poprzedni temat :: Następny temat
530d vs 320d
Autor Wiadomość
MoRzAn 
BMW Fan

Mój samochód:: BMW e36 316i M43
Wysłany: 10 Wrzesień 09, 10:59   530d vs 320d

Witam forumowiczów

Powolutku szykuje się do zmiany autka cos koło rocznika 2000-2003. I tu pojawia się duży problem ciężko mi się zdecydować. Liczę na wsze wypowiedzi i opinie.

Chce zakupic diesla cos koło 130 - 190 koni. Liczy się prowadzenie, komfort, wyposazenie. Osiągi bolidu sportowego mniej wymagane zważywszy ze jezdze 316i to przesiadka do innego silniejszego to bedzie wow :)

Pierwsza opcja to e39 530d są na forum tematy o niej bardzo pochlebne. Z tym że nie do końca wiem czy to autko ma turbinkę ??? Wolał bym jezeli to ma byc seria 5 to bez turbiny a podobno któreś wersje serii 5 nie maja jej w 3.0 d, prawda to???

Druga opcja to e46 320 d tylko tu juz turbo jest nieodzowne. I wybór raczej padł na wersję 150 konną. Chyba na common rail jak dobrze mysle ???

Chodzi mi o awaryjność obu modeli, spalanie, jakie są ich bolączki i które według was okaże się lepszym autkiem do robienia jakis 15 tyś rocznie. Proszę szczególnie właścicieli takich perełek o wypowiedzi !!!

Z góry dzięki !!!

Tukan 
E36 320i

Mój samochód:: BMW
Wysłany: 10 Wrzesień 09, 22:11   

MoRzAn napisał/a:
Z tym że nie do końca wiem czy to autko ma turbinkę

Ma
MoRzAn napisał/a:
Wolał bym jezeli to ma byc seria 5 to bez turbiny

Dlaczego? :)
MoRzAn napisał/a:
podobno któreś wersje serii 5 nie maja jej w 3.0 d, prawda to???

Nie prawda.Era wolnnossących diesli w BMW skończyła się na motorze 2,4 happy_bmw

Jechałem ostatnio 320d i powiem Ci-bardzo przyjemne auto,w porównaniu z 316 poczujesz znaczną różnicę,jak depniesz to nawet lekko wbija w fotel.Prowadzi się świetnie (jak to BMW),wyciszenie i wykończenie w porównaniu z e36-lepsze.Komofrt także.Ogólnie auto ma u mnie wielki + .
E39 jest większa,a o 3,0d słyszy się -tak jak napisałeś-bardzo dobre opinie.Silnik mocniejszy,daje więcej frajdy,minimalnie większe spalanie.
Najlepiej będzie jak przejedziesz się obiema i zdecydujesz co Ci bardziej pasuje. bmw_beer

Spike90 
BMW LoVeR

Mój samochód:: BMW E46 Coupe
Wysłany: 11 Wrzesień 09, 10:28   

no tak ale jeszcze jest kwestia tego czy potrzebujesz miejsca 5er czy nie.
Myślę, że jeśli nie masz do wożenia rodzinki, to 320 D będzie spoko. 150 km przy baaaardzo rozsądnym spalaniu to dobry wybór.

a najlepiej 330 D... :)

co do awaryjności - wiadomo diesel troszkę bardziej jest delikatny od benzynowych braci, ale przy należytej ekspolatacji odwdzięczy się dłuuuugim żywotem.

co do e46. Zawieszenie dzielnie znosi polskie drogi, a koszty wymian poszeczególnych elementów nie przyprawiają o zawrót głowy.
Jakość i spasowanie plastików stoi na wysokim poziomie, rzadko coś trzeszczy.
Ogólnie e46 - fajne autka ;]

R6
Ostatnio zmieniony przez Spike90 11 Wrzesień 09, 10:32, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu