Woz a nie lepiej przerobic to na manuala ? Kumpel w Brzegu lata takim samym
Touringiem z M60B40 na pokładzie ze skrzynią z M60B30 , musiałbys sprawdzic
jedynie czy ta skrzynia bedzie pasowała do 4.4 i po kłopocie
Owszem, zastanawialem sie nawet nad manulem, ale dla mnie automat jest jednak wygodny. Ja jezdze wylacznie po miescie, a w tych korkach mielic caly czas tymi biegami w gore i w dol to upierdliwe. Zreszta, juz przyzwyczailem sie do tej wygody automata A na m62b44 sie jakos uparlem poniewaz jest to jednak silnik nowszej generacji. Slyszalem z roznych zrodel, ze skubaniec przy swojej mocy i Nm palilby praktycznie tyle samo ile ja mam u siebie w 3.0, a m60b40 zlopie jak stary zul (pisalem do 3 roznych ludzi ktorzy sprzedawali e34 4.0 z pytaniem ile to pali. Nie mieliby powodu zeby mnie oszukac, chyba, ze w druga strone, ale pisali ze musialbym sie liczyc z 22-23 w miescie. Troche duzo... )
[ Dodano: 17 Listopad 09, 08:41 ]
Napisali na streetracing'u:
goły silnik owszem pasuje,w sensie wlozeni go i osadzenia z łapami, skrzynia itd. Ale tak jak mowie czujnik halla wymaga modyfikacji. (wiercenie lub ciecie kosza skrzyni). 5hp30 to sa automatyczne skrzynie, i te byly takie same w 530 i 540. Manuale natomiats byly rozne - 530 miala 5gang a 540 6gang. Co nie zmienia faktu ze wszystkie te skrzynie pasują zamiennie
Co to czujnik halla? To co pisza ma rece i nogi?
[ Dodano: 17 Listopad 09, 12:07 ]
... i wszystko jasne. Rozmawialem ponownie z kolesiem z firmy PUZ. Owszem, czujnik halla w m60 znajduje sie na kole zamachowym, a w m62 na obudowie skrzyni. Mowi, ze silnik wejdzie bez problemu, ale moze nie wspoldzialac do konca ze skrzynia od m60. No i zaczynaja sie schody. Zdecydowanie poleca wymiane rowniez na skrzynie od m62.
Mój samochód:: BMW
Wiek: 28 Dołączył: 15 Cze 2008 Posty: 257 Skąd: Z planety Ziemia
Wysłany: 22 Listopad 09, 22:03
Hej woz, dopiero teraz czytam ten wątek.
woz napisał/a:
Tukan, i powiedz mi, jak tam z tym twoim 540?
Ja 540 nie mam
woz napisał/a:
dla mnie automat jest jednak wygodny
Hehe też bym zostawał przy automacie chyba.
woz napisał/a:
5hp30 to sa automatyczne skrzynie, i te byly takie same w 530 i 540. Manuale natomiats byly rozne - 530 miala 5gang a 540 6gang. Co nie zmienia faktu ze wszystkie te skrzynie pasują zamiennie
A tu-to ja już nie wiem realoem co innego,ludzie co innego,życie-czasami-co innego.
w każdym razie doczekać się końca projektu nie moge. Będzie napewno ciekawa furka
Najlepszym rozwiązaniem było by znalezienie kpl. zestawu na swap - silnik skrzynia wiązka ECU. Najłatwiej i najtaniej jak było by to z automatem, bo w tym przypadku manual może być droższy od automatu, a druga sprawa przeróbka z auto na manual. Po za tym znaleźć 6 speed
Ps. Nie trzeba było szukać od razu 4litrów
Ostatnio zmieniony przez sowa 24 Listopad 09, 19:56, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum